Translate

15 юли 2017 г.

Гущер (Lacerta)

Гущер (Lacerta)

Карта на съзвездието Гущер | Lacerta
IAU: Карта на съзвездието Гущер | Lacerta

СЪЗВЕЗДИЕТО ГУЩЕР е в Млечния път. Заобиколено е от съзвездията Андромеда, Касиопея, Пегас и Цефей.

Най-добре съзвездието Гущер се вижда от юли до януари. В ясна нощ в него могат да се видят с просто око 35 звезди, които са изобщо много слаби. Само една от тях е от четвърта звездна величина. Затова само в безлунна нощ е възможно да се вижда това съзвездие.

Слабите звезди в съзвездието Гущер са така „разпръснати“, че не образуват никаква характерна геометрична фигура. В съзвездието няма и обекти, които да привличат вниманието на астронома-любител. През 1936 г. в съзвездието Гущер избухна нова звезда, с блясък в максимума 2,1m. Сега тази нова звезда може да се наблюдава само с телескоп, понеже звездната й величина е 15,3m.

Съзвездието Гущер е въведено от Хевелий и за пръв път е отбелязано в неговия звезден атлас от 1690 г. За поставянето на Гущера на небето сред съзвездията Хевелий пояснява: „На това място на небето би могло да се постави само някакво малко животно.“ Той поставил гущера, защото е малко животинче и защото слабите звезди са сякаш искри от неговите нежни люспици, които покриват изящното му тяло.

Образ на съзвездието Гущер | Lacerta

Няма коментари:

Публикуване на коментар